TRM Moldova- News system

Pentru TRM upgradarea sistemului de stiri a devenit o problema din ce in ce mai presanta, pe masura ce echipamentele cu care era dotat acesta au inceput sa cedeze din cauza varstei venerabile.
In acelasi timp Televiziunea nationala din Moldova se confrunta cu aceeleasi restrictii bugetare pe care le resimt toate posturile TV in ultima perioada
De accea solutia specificata de TRM, in cadrul licitatiei pentru achizitionarea sistemului de stiri, trebuia sa maximizeze utilizarea resurselor umane si materiale, adaugand un workflow flexibil si rapid, absolut necesar studioului de stiri, toate acestea intr-un buget rezonabil.
In urma licitatiei desfasurate TRM a ales solutiile Avid propuse de Marcotec. Sistemul propus este compus dintr-un storage central ISIS 5000 de 64 TB, solutia iNews pentru receptia si redactarea stirilor, sistemul de Media Asset Management Avid Interplay, serverele de ingest si playout Airspeed Multistream.
TRM utilizeaza camerele Sony in format XDCAM, ce stocheaza fisiere, astfel incat gratie tehnologiei AMA, cele 5 statii de editare Avid Media Composer pot accesa simultan materialele captate de camere, in format nativ. De asemenea, intreg procesul de digitizare a informatiilor venite de pe satelit a fost automatizat, captura realizandu-se direct in storage-ul central pe baza unui grafic prestabilit, eliminand-se in acest mod necesitatea unui operator uman si a unui casetoscop alocat. Intregul workflow de la achizitia imaginilor si pana la playout a fost gandit astfel incat interventiile, asupra materialului ce intra in emisie sa fie minime, neexistand necesitatea transcodarilor in formate diferite.
Sistemul de stiri iNews a permis jurnalistilor sa preia controlul asupra intregului proces de realizare a stirilor, orice schimbare efectuata in playlist fiind automat reflectata in ordinea de emisie a clipurilor, a grafici redata de generatorul de caractere si a materialelor de pe prompter.


Marcotec Avid instalation for TRM

O flexibilitatate suplimentara este adusa de optiunea »Play while transfer« prezenta pe serverele Avid Multistream, ce permite redarea unui clip inainte de transferul lui complet pe serverul de emisie.
"Ne-am propus inca de la inceputul proiectului sa mergem care un workflow orientat catre fisiere, care asigura atat o solutie avantajoasa din punct de vedere economic, cat si viteza necesara pentru stiri. Am ales Avid pentru stransa integrare intre componente si modul eficient in care sunt gestionate informatiile, ce duce in final la o folosire optima a spatiului pe storage", ne-a declarat Alexandru Gutu, director IT la TRMMarcotec Avid instalation for TRM


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor